vrijdag 19 februari 2010

Visie op Web 2.0

We hebben ons stapje op Web 2.0 intussen gewaagd en jawel, bijgeleerd.
En de bib ? Zal die ook bijleren. Als de maatschappij evolueert, zal de bib wellicht mee evolueren en op sommige veranderingen inhaken, op andere misschien niet. Mijn eerste bedenkingen zal ik even in het algemeen verwoorden.
1. We kunnen alleen maar gissen en raden naar de toekomst, dus het blijft toch een beetje koffiedik kijken welke trends blijvende veranderingen zullen blijken, welke vernieuwingen er ook tot nieuwe veranderingen zullen leiden en welke trends misschien volgend jaar of binnen vijf jaar alweer vergeten zullen zijn. Dat maakt het niet gemakkelijk om te beslissen welke nieuwe informatietechnieken zinvol voor de bib kunnen zijn.
2. Ook onder het bibliotheekpubliek vinden we gegadigden en sceptici, mensen aan wie de nieuwe informatietechnologie besteed is en anderen die er niets in zien. We moeten als bib onze diensten aan al die mensen kunnen aanbieden. Dus hoeveel tijd kunnen we besteden aan het bijbenen bij de trends zonder de anderen te verwaarlozen ?
Dit gezegd hebbende wil ik overgaan tot een kort commentaar op de concrete punten van de cursus Web 2.0:
Van de technieken die we tot nu toe geoefend hebben lijken mij blogs en het delen van presentaties het meest zinvol voor een openbare bibliotheek. Blogs stellen de bib in staat kort op de bal te spelen, nieuwe dingen in de bib snel bekend te maken en snel in te spelen op informatievragen van het publiek. Slideshare vind ik persoonlijk wel geinig omdat ik veel tijd besteed aan het organiseren van uitbreidingsactiviteiten en evenementen in en rond de bib en zo'n diapresentaties zijn toch wel leuke reclamefilmpjes voor de bib. Het laat zien dat de bib dynamisch is, dat ze leeft en mensen samenbrengt.
Bij Flickr en co is het me nog niet helemaal duidelijk of er wat in zit voor de bib. Het is inderdaad fijn de foto's van de bib en haar activiteiten de wijde wereld in te sturen, maar ik denk dat in zo'n enorme verzameling foto's alleen mensen die heel specifiek naar de foto's van jouw bib gaan zoeken, die foto's ook zullen vinden. En ik zie niet zo onmiddellijk veel redenen waarom mensen dat massaal zouden gaan doen.
RSS-feeds zijn zeker interessant, maar een concrete toepassing naar het publiek toe zie ik nog niet. Misschien is het eerder iets om als bibmedewerkers af en toe te gebruiken om up-to-date te blijven met de wereld en allerlei informatie of om te ontdekken wat er bij andere bibliotheken gebeurt en verandert.

Persoonlijke conclusie over Web 2.0: Ik zie nu in dat er heel wat meer achter het internet schuilgaat dan de basistoepassingen en dat er aan een hoog tempo steeds nieuwe toepassingen en mogelijkheden gecreëerd worden. Daar steekt heel wat denkwerk achter en, ongeacht of het nuttig, zinvol, dwaas of schadelijk is, het steeds een goed idee om goed geïnformeerd te zijn en in staat te zijn er gebruik van te maken als de noodzaak zich aandient.

Ik beloof plechtig dat mijn volgende blog korter zal zijn.

Amen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten