Waw ! Dat klein oranje dingetje nooit opgemerkt... Maar zo zijn er natuurlijk veel kleine dingetjes die een groot verschil kunnen maken zonder dat je het beseft.
Ik zie toepassingen voor de werking van de bib: bijhouden welke nieuwe werken er verschijnen van plaatselijke schrijvers, bijblijven met de regels en wetten in het culturele veld, andere bibliotheken bespioneren om te zien wat zij allemaal doen tijdens de bibliotheekweek, het regionale nieuws volgen, enz.
Persoonlijk zal ik me niet onmiddellijk gaan bezighouden met het verzamelen van RSS-lezers. Je kan er immers mee bezig blijven: er kan overal wel info opduiken die je misschien wel eens zou kunnen interesseren en dat zal waarschijnlijk nog echt zo zijn ook. Dus om een overload te vermijden hou ik het zelf allemaal wat op een afstand. Neen, ik hoef ook geen gsm, danku. Ze mogen me af entoe ook wel eens met rust laten. Anders ga ik nog beginnen doortrappen op de RSS-fiets !
Maar professioneel is het natuurlijk wat anders: je moet je werk goed doen en zinvolle ontwikkelingen in het werkveld opvolgen.
Als je gebruik maakt van RSS word je je meer bewust van de dynamiek van informatie en blijf je niet werken met info die je misschien 5 jaar geleden vond, maar wordt die info voortdurend vernieuwd. Met RSS-feeds speel je bovendien korter op de bal dan met nieuwsbrieven, want die zullen met grotere tussenpozen verschijnen en alleen als er al een heel pakket aan info aan te bieden is. Met RSS-feeds ben je onmiddellijk op de hoogte van iedere kleine verandering of nieuwigheid.
Ik heb trouwens wel enkele interessante sites gevonden die RSS-feeds aanboden:
* de RSS-feeds van de aquabrowser die je op de hoogte houden van het verschijnen van nieuwe boeken of werken over een plaatselijk schrijver, voor Hamme bijvoorbeeld Filip De Pillecyn, Do Van Ranst, Wally De Doncker, Anne Baaths of Herman Brusselmans; bij de eerste poging blijkt de RSS-feed echter ALLE nieuwe toevoegingen aan de catalogus door te sturen en niet alleen die van mijn selectie; ik ben er wel in geslaagd een RSS-feed te maken in het favorieten-menu van de browser: helaas aanvaardt de google reader de feed niet...
* de RSS-feed van de Waaskrant: een online regionaal nieuwsblad;
* een RSS-feed van de blog van een plaatselijke auteur: Anne Baaths;
Ik merk nu thuis bovendien dat er geen RSS-icoontje in mijn zoekbalk verschijnt. Mits een beetje zoeken en proberen heb ik ontdekt dat als ik op het RSS-icoon op de webpagina zelf klik, op het einde van de abonneringsprocedure de eigenschappen van de RSS-feed kan opvragen en zo een exacte URL krijg die de Google-reader gegarandeerd aanvaardt. Succes !
Dat weten we dan ook weeral !
dinsdag 2 februari 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten